Wat is druppelirrigatie?
Met druppelirrigatie breng je via dunne tapes direct het water naar de wortelzone van de plant. De driptapes worden in de grond gelegd direct nadat het gewas is ingezaaid of geplant. Afhankelijk van het gewas worden de tapes meestal tussen de 2 en 20 cm diep in de grond aangebracht. De tapes worden vervolgens aangesloten op een verdeelslang of aanvoerslang die door de pompinstallatie gevoed wordt.
De voordelen
- Meer opbrengsten van betere kwaliteit.
- 75% minder energie nodig.
- Lagere ziektedruk en minder gebruik van gewasbescherming.
- Optimale vochtverdeling in de grond.
- Circa 1 mm vocht per uur in plaats van 30 mm in 20 minuten bij een haspel.
- De grond blijft koel bij hoge temperaturen.
- Mogelijkheid van toedienen van meststoffen in groeiseizoen.
- Geen roestafzetting op het gewas.
- Niet windgevoelig.
Werking druppelirrigatie
Om een succesvolle druppelirrigatie te realiseren moeten alle onderdelen van de installatie op elkaar zijn afgestemd. Eerst wordt het type tape bepaald welke het beste is voor jouw toepassing. Dit wordt voornamelijk bepaald door de volgende onderdelen:
- Wateropbrengst en waterkwaliteit waterbron.
- Grondsoort.
- Oppervlakte- en hoogteverschil van het perceel.
- Tapeafstand (afhankelijk van het gewas).
Het juiste type tape wordt middels een legmachine in de grond aangebracht en vervolgens wordt de tape op de verdeelleiding aangesloten met behulp van adapters. De verdeelleiding wordt vaak op de koppakker gelegd of ingegraven. Door het monteren van mechanische of elektrische kleppen is het mogelijk om het perceel op te delen in secties. Op deze manier bepaal je zelf welke secties je irrigeert. Aan de verdeelleiding of aan de kleppen wordt de hoofdleiding gemonteerd. Deze wordt weer met drukreduceerventiel op de pompset gemonteerd.
De pomp wordt middels een elektrische- of verbrandingsmotor aangedreven. Om de kwaliteit van het drip irrigeren te garanderen wordt er vaak een filter en debietmeter geïnstalleerd.
Het druppelsysteem kan eenvoudig handmatig of volledig geautomatiseerd ingeschakeld worden via app of computer.
Zo werkt druppelirrigatie
Wil je weten hoe je met druppelirrigatie water en meststoffen optimaal kunt benutten? In deze video van Brabant Bemest Beter zijn we te gast en geven wij je een duidelijke uitleg over de werking van druppelirrigatie. Tevens laat de video zien hoe deze techniek bijdraagt aan duurzame en efficiënte irrigatie.